azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 22 Sep 2018, 00:11

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 03 Feb 2010, 23:14 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
salam en aziz n geng2..

saya ada terbaca dalam paper n berita ada dikatakan oleh gabenor negara bahawa berlaku kanaikan 0.2% hingga 0.6% kadar BLR..
contoh:-
dahulu RHB
5.5%-1=4.5%
sekarang
6.0%-1= 5%

adakah perkara ini akan memberi kesan kepada interest OD sedia ada??
pohon nasihat dari en aziz n geng2


Last edited by bobmalaya on 08 Feb 2010, 00:17, edited 2 times in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 05 Feb 2010, 22:25 
Offline

Joined: 27 Jan 2010, 15:51
Posts: 36
bobmalaya wrote:
salam en aziz n geng2..

saya ada terbaca dalam paper n berita ada dikatakan oleh gabenor negara bahawa berlaku kanaikan 0.3% hingga 0.6% kadar BLR..
contoh:-
dahulu RHB
5.5%-1=4.5%
sekarang
6.0%-1= 5%

adakah perkara ini akan memberi kesan kepada interest OD sedia ada??
pohon nasihat dari en aziz n geng2


confirm ke ?
sebab saya dengar lak ..tak jadi naik..sebab ekonomi malaysia msh tak stabil lagi..
kalau BLR naik ekonomi Malaysia Down sebab duit kuar masuk tak jalan
permintaan berkurang so duit tak masuk..rumah banyak tak laku ..so rugi lah...kalau mcm tu,...kalau anakfelda jadi gabenor..gerenti kasi BLR turun..sebab bila turun ..ramai org shoping beli umah sana sini...
bila org beli uma banyak...kerajaan leh collect cukai banyak..so give and take lah hahahaa...

_________________
Federation Of Investment Manager Malaysia (FIMM)
Federation Of Malaysia Unit Trust Managers (FMUTM)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 09 Feb 2010, 15:50 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
AnakFelda wrote:
bobmalaya wrote:
salam en aziz n geng2..

saya ada terbaca dalam paper n berita ada dikatakan oleh gabenor negara bahawa berlaku kanaikan 0.3% hingga 0.6% kadar BLR..
contoh:-
dahulu RHB
5.5%-1=4.5%
sekarang
6.0%-1= 5%

adakah perkara ini akan memberi kesan kepada interest OD sedia ada??
pohon nasihat dari en aziz n geng2


confirm ke ?
sebab saya dengar lak ..tak jadi naik..sebab ekonomi malaysia msh tak stabil lagi..
kalau BLR naik ekonomi Malaysia Down sebab duit kuar masuk tak jalan
permintaan berkurang so duit tak masuk..rumah banyak tak laku ..so rugi lah...kalau mcm tu,...kalau anakfelda jadi gabenor..gerenti kasi BLR turun..sebab bila turun ..ramai org shoping beli umah sana sini...
bila org beli uma banyak...kerajaan leh collect cukai banyak..so give and take lah hahahaa...


tunggu n lihat pada mac nie..mybe ada pengumuman..harap2 tak berlaku...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 10 Feb 2010, 21:55 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
KUALA LUMPUR 24 Jan. - Bank Negara Malaysia (BNM) dijangka terus mengekalkan dasar semalaman (OPR) pada mesyuarat pertama Jawatankuasa Dasar Monetari untuk tahun ini yang dijadualkan Selasa ini.

Para penganalisis tempatan berpendapat, sekarang bukanlah masa terbaik untuk melakukan kenaikan kerana persekitaran ekonomi yang belum stabil.

Pakar Ekonomi Kanan AmInvestment Bank Bhd., Manokaran Mottain berkata, tiada petunjuk positif yang boleh mendorong BNM menaikkan kadar faedah.

Malah, pelbagai petunjuk yang berbeza-beza berhubung ekonomi dunia menyebabkan sekarang bukan masa yang sesuai untuk menaikkan kadar faedah.

''Kadar faedah akan kekal kepada dua peratus,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Beliau meramalkan BNM akan menaikkan OPR pada separuh kedua dengan kenaikan 50 mata asas. OPR merupakan penunjuk utama Kadar Asas Pinjaman (BLR) bank-bank tempatan.

Sementara itu, Ketua Pakar Ekonomi RAM Holdings Bhd., Dr. Yeah Kim Leng juga yakin BNM tidak akan menaikkan kadar faedah untuk meningkatkan permintaan domestik.

Katanya, kenaikan kadar faedah bukanlah langkah terbaik memandangkan ekonomi global tidak stabil, meskipun Malaysia disahkan berada dalam zon selamat pada Disember lalu.

''Saya menjangkakan (kemungkinan) kadar faedah dinaikkan pada separuh kedua, tetapi ia masih bergantung kepada tahap pemulihan ekonomi di negara-negara maju, sama ada berkekalan atau sebaliknya.

Bagaimanapun, Pakar Ekonomi Kanan Bank Islam, Azrul Azwa percaya bank pusat akan mengekalkan OPR sehingga tahun ini.

Menurut beliau, pemulihan ekonomi global masih lagi rapuh dan situasi Malaysia juga goyah.

''Kalau kita tengok data eksport pada Oktober mula menunjukkan kenaikan tetapi bulan berikutnya jatuh kembali.

''BNM perlukan masa untuk menyaksikan pertumbuhan ekonomi jangka pendek sebelum membuat sebarang keputusan,'' ujar beliau.

Mengulas mengenai inflasi, Azrul berkata, kenaikan inflasi baru bermula dan ia tidak akan menjejaskan proses pemulihan.


info di sini


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 19 May 2010, 10:20 
Offline

Joined: 17 May 2010, 11:44
Posts: 16
salam semua..
Dengar cerita BLR naik lagi dari 5.80% kepada 6.05% mulai hari ini?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 20 May 2010, 09:21 
Offline

Joined: 18 Jan 2010, 10:42
Posts: 11
Salam,

Klu tengok website CIMB & BIMB, effective from 18hb Mei 2010 BLR & BFR (Selasa) dah naik ke 6.05%

http://www.bankislam.com.my/
http://www.cimbclicks.com.my/

Bank2 lain aku tk sempat check lg.

Thanks


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 09 Jul 2010, 23:20 
Offline

Joined: 30 Mar 2010, 00:07
Posts: 13
start ari nie blr dah naik 6.05 + 2.75

BANK Negara Malaysia menaikkan kadar faedah sebanyak 0.25 peratus lagi, iaitu bagi kali ketiga tahun ini selepas kenaikan 0.25 peratus masing-masing pada 4 Mac dan 13 Mei lalu.

Jawatankuasa Dasar Monetari bank pusat itu pada mesyuaratnya semalam memutuskan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR), iaitu penanda aras digunakan bank tempatan dalam menentukan Kadar Pinjaman Asas (BLR) mereka, kepada 2.75 peratus.
Serentak itu, ia juga menaikkan kadar terendah dan tertinggi koridor OPR kepada 2.5 peratus dan tiga peratus.
Purata BLR bank tempatan ketika ini adalah pada kadar 6.05 peratus.

Dalam kenyataannya semalam, Bank Negara berkata ekonomi global terus mencatat pemulihan pada suku kedua, disokong pertumbuhan teguh dan menyeluruh kebanyakan ekonomi pesat membangun, khususnya di Asia dan pemulihan sederhana dalam ekonomi maju.

Bagaimanapun, katanya ketidaktentuan pasaran kewangan antarabangsa telah meningkat berikutan kebimbangan terhadap krisis hutang kerajaan yang berterusan di beberapa ekonomi maju.

Perkembangan ini meningkatkan ketidakpastian mengenai kesan yang mungkin timbul dalam sistem kewangan antarabangsa dan aktiviti ekonomi global.
Melangkah ke depan, meskipun penilaian menunjukkan pemulihan global akan berterusan, wujud peningkatan risiko bahawa momentum pertumbuhan global mungkin menjadi sederhana, katanya.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 10 Jul 2010, 20:50 
Offline

Joined: 11 Apr 2010, 14:31
Posts: 18
matjb wrote:
start ari nie blr dah naik 6.05 + 2.75

BANK Negara Malaysia menaikkan kadar faedah sebanyak 0.25 peratus lagi, iaitu bagi kali ketiga tahun ini selepas kenaikan 0.25 peratus masing-masing pada 4 Mac dan 13 Mei lalu.

Jawatankuasa Dasar Monetari bank pusat itu pada mesyuaratnya semalam memutuskan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR), iaitu penanda aras digunakan bank tempatan dalam menentukan Kadar Pinjaman Asas (BLR) mereka, kepada 2.75 peratus.
Serentak itu, ia juga menaikkan kadar terendah dan tertinggi koridor OPR kepada 2.5 peratus dan tiga peratus.
Purata BLR bank tempatan ketika ini adalah pada kadar 6.05 peratus.

Dalam kenyataannya semalam, Bank Negara berkata ekonomi global terus mencatat pemulihan pada suku kedua, disokong pertumbuhan teguh dan menyeluruh kebanyakan ekonomi pesat membangun, khususnya di Asia dan pemulihan sederhana dalam ekonomi maju.

Bagaimanapun, katanya ketidaktentuan pasaran kewangan antarabangsa telah meningkat berikutan kebimbangan terhadap krisis hutang kerajaan yang berterusan di beberapa ekonomi maju.

Perkembangan ini meningkatkan ketidakpastian mengenai kesan yang mungkin timbul dalam sistem kewangan antarabangsa dan aktiviti ekonomi global.
Melangkah ke depan, meskipun penilaian menunjukkan pemulihan global akan berterusan, wujud peningkatan risiko bahawa momentum pertumbuhan global mungkin menjadi sederhana, katanya.


naik lagi ker..rasanya 2 bulan lepas dah naikan
idup bee end


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 13 Jul 2010, 11:24 
Offline

Joined: 18 Jan 2010, 10:42
Posts: 11
CIMB danh naikkan BLR/BFR mereka mulai hari ni;

"Effective from 13 July 2010, our Base Lending Rate (BLR) and Base Financing Rate will be changed to:
CIMB Bank Berhad shall be 6.30%
CIMB Islamic Bank Berhad shall be 6.30%"

Bank2 lain akan turut serta beramai2 naikkan BLR/BFR mereka mulai hari ni....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: KADAR BLR NAIK
PostPosted: 15 Jul 2010, 08:18 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
tabung buluh wrote:
CIMB danh naikkan BLR/BFR mereka mulai hari ni;

"Effective from 13 July 2010, our Base Lending Rate (BLR) and Base Financing Rate will be changed to:
CIMB Bank Berhad shall be 6.30%
CIMB Islamic Bank Berhad shall be 6.30%"

Bank2 lain akan turut serta beramai2 naikkan BLR/BFR mereka mulai hari ni....


emm biasalah..naik dan naik lagi...kerajaan amat membantu aku


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group