azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 23 Jul 2018, 11:39

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Citibank Ready Credit
PostPosted: 08 Nov 2010, 17:28 
Offline

Joined: 02 Aug 2009, 11:59
Posts: 17
Citibank Ready Credit, personal OD ditawarkan oleh Citibank.
1. Guna ATM & buku cheque
2. Interest rate 1.5% monthly (revolving), 18% per annum.
3. No Govt tax.
4. No charge for Cash advance at citibank ATM machine. RM10 charge for non-citibank ATM.

Harap-harap admin boleh beri advice. Kalau OK nak mohon jadi supplement.

_________________
Success is only chosen by few.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 09 Nov 2010, 20:11 
Offline
Site Admin

Joined: 10 Mar 2008, 00:37
Posts: 167
Salam Jazman,

Ini boleh dijadikan salah satu supplement dan dimasukkan ke dalam "famili kad kredit" yang patut dimohon. Apa syarat2 untuk memohon "clean OD" ni ye?

aziz cfp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 10 Nov 2010, 20:31 
Offline

Joined: 02 Aug 2009, 11:59
Posts: 17
Syarat-syaratnya ialah gaji tahunan sekurang-kurangnya RM24k.
Slip gaji 3 bulan sebagai bukti.

Tapi bila datang Citibank mintak CC yang tertinggi had kreditnya dan IC.
Jika memang dah pelanggan Citibank kadar faedah mungkin boleh dikurangkan ( berdasarkan prestasi membayar hutang ).
Faedah dikira secara harian dan revolving.

_________________
Success is only chosen by few.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 11 Nov 2010, 03:15 
Offline

Joined: 13 May 2010, 22:47
Posts: 13
Location: Shah Alam - Kerteh
Saya tambah sedikit info,hasil perbincangan dengan sales citibank siang tadi,

CC yang credit limit yang paling tinggi yang selain dari CC Citibank.
CC ini hendaklah melebihi 1 tahun.

Jika ada, dokumen yang diperlukan cuma CC + Mykad mencukupi.
Jika tiada ,sediakan 3bulan payslip terkini atau EPF Statement

Tempoh memproses 2 minggu, macam apply credit card.
Credit Limit akan ditentukan based on approval.
Once-off charge sebanyak 0.5% daripada Credit Limit akan dikenakan untuk Stamp Duty.

Bayar untuk jumlah yang digunakan.
Tiada Cash Advance fee untuk pengeluaran di ATM Citibank dan rangkaian ATM Visa Plus
Tiada Yuran tahunan / yuran komitmen
Tiada cagaran / penjamin.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 12 Nov 2010, 01:35 
Offline

Joined: 20 Jun 2010, 01:29
Posts: 32
budiman wrote:
Saya tambah sedikit info,hasil perbincangan dengan sales citibank siang tadi,

CC yang credit limit yang paling tinggi yang selain dari CC Citibank.
CC ini hendaklah melebihi 1 tahun.

Jika ada, dokumen yang diperlukan cuma CC + Mykad mencukupi.
Jika tiada ,sediakan 3bulan payslip terkini atau EPF Statement

Tempoh memproses 2 minggu, macam apply credit card.
Credit Limit akan ditentukan based on approval.
Once-off charge sebanyak 0.5% daripada Credit Limit akan dikenakan untuk Stamp Duty.

Bayar untuk jumlah yang digunakan.
Tiada Cash Advance fee untuk pengeluaran di ATM Citibank dan rangkaian ATM Visa Plus
Tiada Yuran tahunan / yuran komitmen
Tiada cagaran / penjamin.


salam,
Citibank Ready Credit x sama ke dgn CC citibank?
saya ada CC citibank.
ada dpt sms dpd citibank yg menyatakan 0% sekiranya buat cash advance.
so seronoklah dan buatlah cash advance di mesin ATM citibank rm1500.
sekali kena bayar RM158X.XX (tak ingat sgt,tertinggal dlm kereta).
mana yg 0% charge nya?
minta kengkawan komen.....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 12 Nov 2010, 21:04 
Offline

Joined: 13 May 2010, 22:47
Posts: 13
Location: Shah Alam - Kerteh
Citibank Ready Credit ni produk baru yang dilancarkan minggu lepas.
Lebih mirip atau sesuai diklasifikasikan sebagai "Clean OD" atau overdraft yang tak perlu cagaran.
Tak sama dengan CC Citibank yang sedia ada.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 13 Nov 2010, 13:24 
Offline

Joined: 02 Aug 2009, 11:59
Posts: 17
Card Credit Citibank dengan Citibank Ready Credit memang tak sama. Dua produk yang berlainan.

_________________
Success is only chosen by few.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 22 Dec 2010, 01:26 
Offline

Joined: 15 Mar 2010, 14:52
Posts: 26
Salam,

Saya dah apply CRC nih. Dan dapat kadar faedah diluluskan sebanyak 15% untuk setahun.

Berikut sedikit rumusan:
1. Sama sekali bukan Ccard, sememangnya clean OD
2. One time fee selepas buka account (0.5% dari jumlah diluluskan + RM 8 untuk card + RM7.50 untuk buku cek)
3. Seperti OD facilities yg lain, hanya interest harian sahaja dikenakan (berdasar kadar setahun yg diluluskan mengikut individu)
4. Statement date dan due date pada dasarnya tidak memainkan peranan seperti CCard disebabkan tiada kadar faedah lewat bayar dalam sela masa antara dua statement date.
Cth: dari Statement date 1hb Jan sehingga Statement date 1hb Mac.
Selepas dari tarikh itu kadar faedah lewat bayaran dikenakan jika tiada bayaran minimum 4% dari jumlah.

So, memandangkan ini adalah OD dan lebih murah dari credit card lain,
mungkin tidak perlu praktik teknik 20hari sd/dd untuk card ini (boleh lajak 1 bulan atau 2 bulan sbb selagi bayar min 4% interest remains same)
Atau pon En Aziz ada kaedah lain untuk manipulate OD ini.

Ape pon fully recommended. Better than most cards, if you were to consider this as credit card.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 30 Dec 2010, 23:23 
Offline

Joined: 26 Oct 2009, 20:54
Posts: 9
salam jet..

bleh tk bg idea camne nk gunakan citibank ready cash ni kpd exixting en aziz client cam sy ni.. tgk dr ape yg die offer cam menarik jer..

sy ade rhb od & cc plak cuna al aiman, b.rakyat, cimb & bank islam..

klau sy terminate sume cc and gantikan ngan citibank ready cash ni ok tk?
bln2 buat pengeluaran cam cc biase & top up od..

ok tk diea ni?? thanks:)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Citibank Ready Credit
PostPosted: 02 Jan 2011, 23:57 
Offline

Joined: 15 Mar 2010, 14:52
Posts: 26
Salam,

Untuk lebih tindakan seterusnya lebih baik ikut saja ape yg dirancang terlebih dahulu oleh En Aziz.
Nanti dah jumpe mungkin boleh utarakan pada dia.

Pada pendapat saya (sekadar pendapat) ada lah lebih elok dikekalkan dahulu card2 lain yg ada.
Melainkan nilai credit card anda besar adalah elok tanya En Aziz sendiri.

So sementara ini, apply dulu Citibank Ready Creadit ni, kekal kan kad2 yg lain.
Lepas dah dpat Citibank Ready Credit gune lah macam cara sama kite gune credit card sbb lebih murah.

Jgn memandai2 plak ubah plan ye. Kene marah kang tak pasal2. Hehehe..


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group