azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 21 Aug 2019, 15:56

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 36 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Author Message
 Post subject: Re: Beli Rumah
PostPosted: 01 Apr 2010, 10:58 
Offline

Joined: 11 Dec 2008, 20:19
Posts: 18
Location: perak
nik wrote:
slave of God wrote:
ok dah ingat apa 3 syarat tu...
1. rumah tu mesti untuk didiami
2. location, location, location...
3. harga 20% below market price (sebelum ni 10% je...) - huhu...ni yang susah nak dapat ni


yang nombor 3 tu pun mencabar jugak tu...
kalau beli dengan developer diorang bagi ke 20% below market price tu yer ? -atau-
kena beli rumah daripada owner yang nak jual rumah sahaja sebab bole mintak harga murah daripada dia? (kalau dia nak bagi?)


mencabar btol la no 3 tu..tp mcm xberapa paham.boleh sesape tolong je;askn.
pakai contoh ke?senang paham.tq


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli Rumah
PostPosted: 01 Apr 2010, 18:30 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
hazwan wrote:
nik wrote:
slave of God wrote:
ok dah ingat apa 3 syarat tu...
1. rumah tu mesti untuk didiami
2. location, location, location...
3. harga 20% below market price (sebelum ni 10% je...) - huhu...ni yang susah nak dapat ni


yang nombor 3 tu pun mencabar jugak tu...
kalau beli dengan developer diorang bagi ke 20% below market price tu yer ? -atau-
kena beli rumah daripada owner yang nak jual rumah sahaja sebab bole mintak harga murah daripada dia? (kalau dia nak bagi?)


mencabar btol la no 3 tu..tp mcm xberapa paham.boleh sesape tolong je;askn.
pakai contoh ke?senang paham.tq


salam..
kenapa kena beli 20-30% below MV??? ada sebabnya
bila kita beli below MV nanti kita nak refinance kita akan dapat duit cash...
contoh harga umah 100k kita dapat hanya 80k sahaja..so 20% bawah MV
bila refinance kita leh dapat 20k duit cash..
biasanya susah ckit nak dapat diskaun dari developer melain area tu over supply
tp syarat en aziz klu nak beli bawah 20-30% MV...so cari slow2..
ada yg nak jual tu...gud luck...

saya pun tak tahu sama ada en aziz still tak benarkan beli umah lelong coz harga confirm bawah MV punya


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli Rumah
PostPosted: 05 Apr 2010, 07:57 
Offline

Joined: 11 Dec 2008, 20:19
Posts: 18
Location: perak
kalau developer dh beri 7% diskaun bumiputera n 3% diskaun sales (10%)
adakah ini memenuhi syarat ke-3 model ajit tu?kan dh rendah harga asal dh tu.. :?: :?: :?:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli Rumah
PostPosted: 12 May 2010, 14:55 
Offline

Joined: 05 Mar 2010, 18:49
Posts: 4
Salam,

Pada sesiapa yg nk beli rumah baru tapi takde mase or pengalaman untuk dapatkan loan, bole contact me, Shahrul, at 0162081745, Mortgage Planner at Umortgage. Kami di umortgage menawarkan perkhidmatan untuk mendapatkan loan rumah. Perkhidmatan kami :

1. Loan untuk Subsales, Refinance & Under construction
2. Loan Kedai dan Komersial
3. Islamic, Fixed atau Convetional Rate
4. Consultation on property acquisition
5. Panel lawyer & valuer
6. Letter offer briefing
7. Perlindungan untuk loan (MRTA and Life insurance)

Rgds,
Mohd Shahrulnizam Manshor
Mortgage Planner,
Umortgage Sdn Bhd
0162081745


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli Rumah
PostPosted: 30 Jun 2010, 15:08 
Offline

Joined: 24 May 2010, 16:46
Posts: 12
salam kawan2 forumer semua,

saya dlm proses mencari2 rumah skarang ni, en aziz dah bagi green light utk beli rumah pada appointment baru2 ni..
harga dlm range 350k - 500k..sekitar KL atau outskirt KL la kalau boleh..

saya nak minta pandangan kawan2 tentang rumah yang nak dibeli,

adakah en aziz ambil kira rumah yang nak dibeli tu berstatus freehold atau leasehold? (tak teringat nak tanya masa jumpa tu).

p/s: kalau ada kawan2 yang tinggal sekitar ampang atau KL ni, PM la saya mungkin boleh jumpa borak2 n diskusi :) :idea:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli Rumah
PostPosted: 29 Jul 2010, 20:51 
Offline

Joined: 02 Aug 2009, 11:59
Posts: 17
KWSP Perkenal ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ untuk Tingkat Kelayakan Pinjaman Perumahan
Kelayakan Pinjaman Lebih Tinggi bagi Ahli KWSP Berdasarkan Simpanan Semasa dan Pertumbuhan Simpanan

Bermula 1 Ogos 2010, ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang belum pernah mengeluarkan simpanan mereka di bawah Pengeluaran Membeli Rumah atau Mengurang Baki Pinjaman Perumahan KWSP kini berpeluang untuk membeli rumah yang lebih tinggi nilainya di bawah ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ yang diperkenalkan bagi membolehkan ahli yang layak mempunyai kuasa beli yang lebih tinggi.

Di bawah kemudahan yang diumumkan oleh Perdana Menteri semasa Pembentangan Bajet 2010, simpanan semasa dan simpanan masa depan ahli di KWSP akan diberi pertimbangan sewaktu ahli memohon untuk mendapatkan pinjaman perumahan daripada institusi-institusi kewangan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Tan Sri Azlan Zainol berkata, “Usaha ini adalah untuk menyokong objektif Kerajaan meningkatkan kualiti hidup Rakyat sejajar dengan semangat 1Malaysia. Ahli kini berpeluang merealisasikan impian mereka untuk memiliki kediaman yang lebih baik buat keluarga menerusi kelayakan pinjaman yang lebih tinggi.”

“Tambahan pula, ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ tidak akan menjejaskan simpanan persaraan ahli malah simpanan yang telah diasingkan itu akan terus menerima dividen tahunan dari KWSP,” jelas Tan Sri Azlan.

Kemudahan ini terbuka kepada ahli yang belum berumur 54 tahun semasa permohonan dibuat dan ia mesti dibuat bersama-sama dengan permohonan untuk Pengeluaran Membeli/Membina Rumah atau Mengurang Baki Pinjaman Perumahan KWSP.

Bagi kemudahan ini, ahli boleh memindahkan sebahagian daripada simpanan Akaun 2 ke dalam akaun ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ dan diikuti oleh pindahan amaun caruman bulanan yang ditetapkan ke dalam akaun perumahan tersebut.

Simpanan yang telah diasingkan di bawah ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ tidak boleh dikeluarkan atau digunakan bagi tujuan pengeluaran pra-persaraan lain seperti Perumahan, Pendidikan, Kesihatan dan Umur 50 Tahun sebelum tamat tempoh kemudahan pengeluaran ini.

Bagaimanapun, ahli boleh menggunakan simpanan dalam Akaun 2 sekiranya masih mempunyai baki untuk pengeluaran pra-persaraan lain.

Setiap permohonan perlu dikemukakan oleh ahli sendiri kepada insititusi kewangan di mana mereka memohon pinjaman perumahan tersebut. Setiap borang permohonan kemudiannya akan dihantar kepada KWSP oleh ibu pejabat institusi kewangan yang mengambil bahagian.

“Setakat ini, Maybank dan Public Bank telah mengesahkan penyertaan mereka dan telah bersedia untuk melaksanakan ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ dan KWSP menjangkakan lebih banyak bank akan turut serta kelak,” kata Tan Sri Azlan.

Ahli yang ingin membatalkan ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ boleh berbuat demikian hanya selepas satu tahun dari tarikh kemudahan tersebut diluluskan dan perlu mendapat persetujuan terlebih dahulu daripada insititusi kewangan berkenaan.

Untuk maklumat lanjut mengenai kemudahan ini, sila kunjungi cawangan KWSP berdekatan atau hubungi Pusat Panggilan KWSP di 03 – 8922 6000 atau layari laman web myEPF di www.kwsp.gov.my.

Di petik dari laman web KWSP.

Macam mana ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ ni untuk di sesuaikan dengan model AJIT ??

_________________
Success is only chosen by few.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 36 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group