azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 10 Dec 2019, 14:16

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 04 Mar 2009, 17:02 
Offline

Joined: 25 Nov 2008, 14:10
Posts: 49
assalamualaikum,

Saya telah berjumpa dengan en.aziz pada 12/09 yang lalu. Semua yang telah di cadangkan telah di buat. iaitu Personal loan Bank rakyat 20k, OD 23K ( dlm proses kelulusan bank) dan Card Credit bagi saya dan isteri iaitu 3 CC setiap seorang.

Walaubagaimana pun, isteri saya tidak layak untuk memohon Credit card atas alasan basic gaji tidak mencapai RM1200, walaupun sekiranya di campur dengan elaun kerajaan total setiap bulan dia akan dapat rm1550.

Bagi saya pula, Permohonan bg OCBC power credit telah ditolak dan sebab tidak diberitahu. Manakala bagi BSN al-aiman limit CC yg saya dapat adalah RM5000 dan bagi Bank Islam CC saya mendapat limit RM6000. CC sedia ade adalah dari Affin iaitu limit RM3000.

Persoalannya,

Perlukah saya apply CC lagi untuk mencukup kan Total CC sebanyak RM18 000? Atau saya terus membuat temujanji bagi CMS ke-2 setelah OD saya siap?

TQ
Fared

_________________
"Its not about how good you are, its about how good you want to be"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 05 Mar 2009, 02:52 
Offline
Site Admin

Joined: 10 Mar 2008, 00:37
Posts: 167
Salam Fared,

Sila SMS Kak Lin utk dapatkan appointment ke2 iaitu appointment OD selepas OD dah siap dan boleh dipakai. Tidak perlu tunggu sehingga dapat kesemua kad2 "supplement" yg diperlukan utk meneruskan pelan perancangan kewangan personal ketahap seterusnya.

aziz cfp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 05 Mar 2009, 08:34 
Offline

Joined: 25 Nov 2008, 14:10
Posts: 49
ok Terima Kasih. Saya akan segera SMS kak lin selepas OD saya siap.

_________________
"Its not about how good you are, its about how good you want to be"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 06 Mar 2009, 17:43 
Offline

Joined: 05 Mar 2009, 12:29
Posts: 7
dear fared,

for ocbc power credit, u try call card centre diaorang. U ask for the address and sent it by mail to them. i dulu 3 kali apply kena reject.
Lastly when i apply dgn mail to dia punye card centre dlm seminggu je dah dapat ocbc facility.

just want to help and share
regards,


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 10 Mar 2009, 12:56 
Offline

Joined: 28 Oct 2008, 08:59
Posts: 9
boleh tolong bagi address tak?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 11 Mar 2009, 12:36 
Offline

Joined: 25 Nov 2008, 14:10
Posts: 49
eisa79 wrote:
dear fared,

for ocbc power credit, u try call card centre diaorang. U ask for the address and sent it by mail to them. i dulu 3 kali apply kena reject.
Lastly when i apply dgn mail to dia punye card centre dlm seminggu je dah dapat ocbc facility.

just want to help and share
regards,


hai eisa,

owh :o , tq eisa... i think i will try this. Actually OCBC ni pantas jugak... after 3 days dah reply surat cakap reject. Thank 4 ur advice.

_________________
"Its not about how good you are, its about how good you want to be"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Credit CARD APPLICATION REJECT
PostPosted: 25 Mar 2009, 13:49 
Offline

Joined: 25 Mar 2009, 13:43
Posts: 1
Salam En Aziz,

Pinjaman saya sebanyak RM12k dah pun approve dan dah dimasukkan dalam akaun Al Rajhi saya, tapi ketiga-tiga credit card yang saya apply iaitu BSN, Bank Islam dan OCBC reject. Ada tak kad kredit lain yang boleh saya apply atau saya perlu re-apply sekali lagi?... ataupun ada tak tips-tips nak dapat kelulusan kad kredit dengan jayanya?.. untuk makluman, gaji kasar saya dalam RM3k.

Wassalam..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 03 Sep 2009, 08:51 
Offline

Joined: 16 Mar 2009, 11:54
Posts: 23
salam en aziz..

saya nk mintak pandangan.....maser OD appt dulu en aziz dah plankan kewangan saya sehingga ogos memandangkan had limit kredit kad saya telah max..

en aziz telah meyarankan sy dan isteri apply lg cc dan alhamdulillah ader beberapa yang lulus.

1) suami - ambank (RM 5000), CIMB(RM 9000),
2) isteri - ambank (RM 8000), CIMB (RM 10000), Bank Rankyat (RM 10000).

soalan sy....perlukah sy aktifkan kad sy semua dan ikut pola pengeluran (gandaan RM 3500 setiap bulan ) untuk membolehkan saya membuat simpanan untuk sep09.

mohon pandangan en aziz kerana sy x mau pandai2 buat keputusan,..nnt en aziz fire krn ikut program bulan sep saya xder simpanan..

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 29 Jan 2010, 17:39 
Offline

Joined: 29 Jan 2010, 17:06
Posts: 6
salam en aziz,


sy tgh menunggu appoinmnent cms no 4xx..
sy ade masalah ngn CC BSN Al-Aiman ni..
1.appointment CMS 1 mase bulan pose aritu...tp silap mase appoinment tu lupa nak bagitau hutang BSN al-aiman ade dlm RM 4500..so xtermasuk dlm plan CMS ke2 tuh...skg OD dah tinggal skit dah..ahhh sudah..plan dah lari..

2. skg duk menuggu CMS2 ..dah 2 bulan x masuk saving ASB...mslahnye kita ikut plan yg sebelumnya..plan sy utk plan bulan sebelumnya adalah pinjam Al-Aiman 4500 dan byar 2 x...so duit OD x ckup nak cover duit nak bayar CC Al-Aiman tuh...cuma dpt pinjam 2k jer dr CC Al-aiman tuh..

so camne nak buat ni..duit saving ASB ade 13K..mintak tolong


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CMS2 - Masalah Credit Card
PostPosted: 29 Jan 2010, 19:29 
Offline

Joined: 18 Jan 2010, 00:34
Posts: 14
mzbaharuddin wrote:
salam en aziz,


sy tgh menunggu appoinmnent cms no 4xx..
sy ade masalah ngn CC BSN Al-Aiman ni..
1.appointment CMS 1 mase bulan pose aritu...tp silap mase appoinment tu lupa nak bagitau hutang BSN al-aiman ade dlm RM 4500..so xtermasuk dlm plan CMS ke2 tuh...skg OD dah tinggal skit dah..ahhh sudah..plan dah lari..

2. skg duk menuggu CMS2 ..dah 2 bulan x masuk saving ASB...mslahnye kita ikut plan yg sebelumnya..plan sy utk plan bulan sebelumnya adalah pinjam Al-Aiman 4500 dan byar 2 x...so duit OD x ckup nak cover duit nak bayar CC Al-Aiman tuh...cuma dpt pinjam 2k jer dr CC Al-aiman tuh..

so camne nak buat ni..duit saving ASB ade 13K..mintak tolong


boleh tahan juga ni masalah ni...
terima kasih kerana menyuarakan masalah macam ni...
boleh menjadi sebagai peringatan kepada yang lain..
sebelum pergi CMS kena buat jomework skit hehehe
kawan nak tolong bagi cadangan pon..masih baru lagi...
apa2pon biar en aziz yang menjawab


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group