azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 10 Dec 2019, 14:14

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 07 Jul 2010, 15:30 
Offline

Joined: 02 Jul 2010, 19:35
Posts: 4
salam..first time login nie..2 weeks ago saya buat OD kat RHB.minggu lepas check status,bank kata dah approve,tunggu offer letter.current a/c dah ada,cheque book dah dapat.then bank call kata OD tak boleh approve..sebab PNB tak bagi!!dia call Maybank and CIMB pun dapat arahan yang sama jugak.circular dah dikeluarkan mengatakan PNB tak layan application OD individu yang guna payslip.meaning kena buat 'enterprise'..baru buat OD dgn bank.kalau betul macam mana nak buat?ADMIN..please respond.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 08 Jul 2010, 10:23 
Offline
Site Admin

Joined: 10 Mar 2008, 00:37
Posts: 167
Salam Firdaus dan Semua,

Jika OD/ASB tak boleh buat, tak apa. Nak buat macamana. Bukan salah ibu mengandung. Ini semua salah sendiri juga sebab ramai sangat yang salahguna atau tak tahu guna OD/ASB. Ramai ingat OD ni macam fixed loan, bila dah belasah, susah nak cover OD. Last sekali Bank terpaksa "liquidate" sijil sebab banyak akaun overdrawn. Itulah org pakai OD dia nak guna OD tapi tak tahu hujung pangkal. Kes yg sama berlaku juga seperti "clean OD" yg Bank telah buat tapi sekarang dah tutup e.g. OCBC-Power Credit, CIMB-Flexicash OD dan Citibank-Readycash. Bila dah belasah, nak bayar balik sikit2, mana boleh. OD doesn't work like that. Kalau nak belasah lepas tu bayar sikit2 elok ambik fixed loan. Sebab itu ASB Loan a.k.a Skim Mat Jenin masih ada. Skim seperti itu bagus dan sesuai utk orang2 yg bodoh dan tamak. PNB tak mahu buat kerja 2 kali. Dah buka tak sampai setahun nak tutup(liquidate sijil). Menyusahkan.

Berbalik kpd isu kita yg tak boleh buka OD/ASB. Kepada semua yg dah ada Enterprise dan Sijil ASB, BUKA HANYA CURRENT ACCOUNT BAWAH ENTERPRISE. Cairkan balik Sijil ASB dan masukkan tunai ke dlm C/A. Sebaik siap C/A dan kad kredit dah dapat(tak semestinya kesemua 4 jenis yg dikehendaki), SMS Kak Lin utk 2nd appointment. Nanti saya akan bagi "roll-over" dan cara2 penggunaannya. Sebenarnya ada baiknya juga tak guna OD/ASB. Tak ada risiko "liquidation" dan "variable charges" oleh pihak Bank. Dan dengan tiadanya OD/ASB, maka tiada lagi so called "miracle" dalam financial planning yg ramai orang sangkakan. OD/ASB hanyalah tool, it's valuable if it's usable. But man's rule is there to be manipulated. One can only learn on how to plan but not the arts of planning. Let's start the game.

aziz cfp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 08 Jul 2010, 23:07 
Offline

Joined: 02 Jul 2010, 19:35
Posts: 4
masalahnya skrg ni, dah tak leh buat OD means semua duit dalam ASB dah masuk c/a...untuk settlekan beban hutang sedia ada..so, dalam ASB dah takde pape...awal tahun depan memang tak dapat lah keuntungannya kan...? cuma harapkan duit gaji bulanan untuk masuk ASB pasangan..betul ke ini situasinya sekarang?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 08 Jul 2010, 23:38 
Offline

Joined: 12 Mar 2010, 10:31
Posts: 6
so macam mane bagi mereka yang belum buka Enterprise...tapi sijil asb dah ada.....perlu atau tidak tubuh Enterprise lagi memandangkan OD dah tak boleh guna lagi....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 09 Jul 2010, 16:57 
Offline

Joined: 24 Feb 2010, 09:16
Posts: 9
Salam...
Jdnya untuk yang belum buat apa2 lg nie, cthnya saya nie yang baru jer approve loan perlu ker saya daftar syarikat untuk buat OD atau pun saya cuma perlu bukak current acc jer...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 10 Jul 2010, 20:57 
Offline

Joined: 11 Apr 2010, 14:31
Posts: 18
salam en aziz

saya ada dengar sebelum ni en aziz ada suruh buat syarikat atas nama sendiri ikut IC..
pastu acc pun tak ada masalah coz mmg atas nama kita..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 14 Jul 2010, 01:35 
Offline

Joined: 20 Jun 2010, 01:29
Posts: 32
salam semua,
saya memang dah 3minggu x dpt jwpn apa2 dr RHB untuk OD yg saya pohon.
memang x boleh lah kot walaupun saya apply guna SSM.
so saya dah cairkan sijil asb. tadi dah apply current account sebagaimana yg en aziz minta. tunggu 1minggu untuk dpt buku cek.

kepada en aziz,
dah boleh ke saya sms kak lin sekarang untuk dapatkan appointment ke 2 , atau nak kena dapatkan buku cek dulu baru sms kak lin? x sabar dah ni...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 14 Jul 2010, 04:20 
Offline
Site Admin

Joined: 10 Mar 2008, 00:37
Posts: 167
Salam Faixul,

Sabar. Elok dapatkan buku cek dulu baru sms Kak Lin. Takut nanti dapat date, tak ada buku cek dan tak ada kad ATM, macamana nak bayar hutang dan perlaksanaan pelan. Lagipun appointment OD sekarang dah "up to-date". Cuma sesi CMS yg kena que. Akhir2 ni, banyak yg kacau penggunaan OD mereka. Kalau ikutkan undang2 ramai yg kena halau balik. Tapi ramai juga yg datang drpd jauh2, kesian pun ada. Yang pasti kalau saya halau balik, pasti hancur financial masing2. Dah le OD teruk. saving pun dah dibelasah juga.

Pada Faizul dan yg seangkatan dgn Faizul ingin saya mengingatkan balik perjanjian kita utk Sdra2 semua IKUT PELAN sepertimana dlm Mekanisma Model AJIT. Amanah, Jujur, Ikhlas dan Telus itu amat bermakna dalam mengharungi perjalanan pelan perancangan kewangan masing2. Senang nak senang dan Susah nak susah sebenarnya jika hanya IKUT pelan yg telah disediakan. Sepertimana Faizul dan rakan2 di luar sana, saya juga hanya mahukan SUKSES dan pencapaian matlamat individu sebagaimana yg diimpikan. Pokoknya tepuk dada tanya selera. Hanya Sendiri yg boleh menentukan akhir perjalanan diri sendiri. Banyakkan Doa, kuatkan Usaha, Ikhlas dlm menjalankan tugas dan Tawakkal kpd Allah S.W.T.

aziz cfp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 14 Jul 2010, 22:54 
Offline

Joined: 20 Jun 2010, 01:29
Posts: 32
Thanks en aziz... dapat je buku cek,baru saya sms kak lin.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: PNB dah tak buat OD ASB!!!
PostPosted: 15 Jul 2010, 07:53 
Offline

Joined: 24 Feb 2010, 09:16
Posts: 9
Bro Faizul, nak tanya la lu bukak current acc tu atas nama individu ker @ nama syarikat.... Bukan apa wa rasa pun macam senasib jer dgn lu nie tak berpeluang nak gunakan khidmat OD/ASB sbb loan baru jer approve...


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group