azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 10 Dec 2019, 06:11

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Re: Interest rate Naik, apa akan jadik pada OD ?
PostPosted: 13 Jun 2008, 19:06 
Offline
Site Admin

Joined: 10 Mar 2008, 00:37
Posts: 167
Salam Amat,

Benar. Bad news keep on coming. It'll get worst until it gets better. Ada baik burok keadaan kita semua. Baiknya all of us ada saving, jadi ini boleh kita "wait n see for wealth creation". Buroknya pula, interest rate mungkin akan naik sebab nak "curb" inflasi. Cuma hoping tak jadi macam 1998. Kalau ia sampai ketahap itu, kita semua mungkin kena "restructure" all over again pelan kita semua. Yang pasti pelan sebelum ini telah ada "absorber" utk "variation" interest rate. Yang terbaik buat mereka yg telah menukar platfom kepada "smarthome" sebab efeknya macam pisau dua belah mata. Sungguhpun kadar faedah akan nak tapi saya pasti ianya tidak "too the extreme". Bungkus nanti bisnes dan ekonomi.

Adalah baik kiranya moto "simpan giler, hutang clear" benar2 diaktifkan oleh kesemua klien2 saya. Dalam keadaan inflasi dan disusuli dgn "recession" simpan giler, hutang clear adalah "raja". Itulah masanya kita boleh lihat kekuatan sebenar "model ajit". Kepada mereka yg sedang mengharungi proses perlaksanaan pelan dan yg akan menghadapinya, banyakkan bersabar dan tekun serta ketulusan hati itu diharapkan benar2 efektif bagi mengharungi dan mencapai cita2 yg diharapkan.

aziz cfp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Interest rate Naik, apa akan jadik pada OD ?
PostPosted: 05 Feb 2010, 22:56 
Offline

Joined: 27 Jan 2010, 15:51
Posts: 36
Tuan Aziz
saya nak tanya sikit .pandangan tuan aziz mengenai BLR + naik melebihi kadar dividen ASB
adakah berbaloi ? sebab saya kira2 memang rugi ..

_________________
Federation Of Investment Manager Malaysia (FIMM)
Federation Of Malaysia Unit Trust Managers (FMUTM)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Interest rate Naik, apa akan jadik pada OD ?
PostPosted: 08 Feb 2010, 00:13 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
salam..

rasa takut lak bila dengar pasal interest naik nie..
aritu dalam berita zetty dah umum akan naikkan dari0.3% hingga 0.6% interest..masalah bagi kita yang gunakan OD ie..
apa yang aku nanpak interest bulanan OD aku akan meningkat..n jika BLR+2(5.55+2) dah jadi 7.55..
so apa nak jadi dengan dividen ASB..huhuhu parah mcm nie...

en aziz bagi semangat ckit kat anak murid semua


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Interest rate Naik, apa akan jadik pada OD ?
PostPosted: 10 Feb 2010, 10:09 
Offline

Joined: 27 Jan 2010, 15:51
Posts: 36
bobmalaya wrote:
salam..

rasa takut lak bila dengar pasal interest naik nie..
aritu dalam berita zetty dah umum akan naikkan dari0.3% hingga 0.6% interest..masalah bagi kita yang gunakan OD ie..
apa yang aku nanpak interest bulanan OD aku akan meningkat..n jika BLR+2(5.55+2) dah jadi 7.55..
so apa nak jadi dengan dividen ASB..huhuhu parah mcm nie...

en aziz bagi semangat ckit kat anak murid semua


Bila BLR < ASB ... take advance ...(2%-3%)
bila BLR = ASB ... take problem hahaha ...( -2% until -4% )
but ada cara take profit......belajar and terus belajar...

_________________
Federation Of Investment Manager Malaysia (FIMM)
Federation Of Malaysia Unit Trust Managers (FMUTM)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Interest rate Naik, apa akan jadik pada OD ?
PostPosted: 09 Jul 2010, 23:25 
Offline

Joined: 30 Mar 2010, 00:07
Posts: 13
salam kepada semua forumer & en aziz,

ari nie bank negara telah menaikkan BLR ke +2.75 dari 6.05.... :shock: adakah ianya memberi kesan kepada OD dan refinance umah yang telah d lakukan....

harap kawan-kawan dan admin dapat sekiranye memberi pandangan yang berguna utk kite...

sekian terima kasih :lol:


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group