azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 21 Aug 2019, 15:11

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 07 Dec 2009, 22:08 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
aishahfattah wrote:
salam en. aziz,

saya belum buat appointment OD dgn en aziz lagi. saya tgh cuba apply PL dgn several bank. bank Hong Leong da reject saya nyer application maybe sebab high comitment. OCBC approve kan 6K (staff loan). bank lain no result lagi. saya nak tanyer bole ke saya apply loan through credit card available limit sebab ada bebrapa bank yg offer loan dari credit card limit and ada fixed installment macam personal loan jugak. limit card credit saya skrg:

RHB RM8K use RM0 available 8K
BIMB RM5.5K use RM0 available 5.5K
BSN RM4K use RM0 available 4K

MBB RM 6K use RM2.4K 0% IPP available 3.2K
CIMB RM8K use RM1.61K 0% IPP + RM 3500 0% BT available 3K
HSBC RM5.5K use RM4K 5.99% p.a BT reducing balance available 1.2K
OCBC RM7K use RM3K 0% interest till Mac 10 available 4K
EON RM4K use RM1.3K 2.99% interest IPP available 2.7K
AEON credit RM2K use RM950 available 1K

Total outstanding CC:16.5K
Total available limit CC: 33K

saya juga ada loan kereta second ngan bank CIMB o/standng main amount RM35231.
dgn commitment credit card macam ni maybe bank lain susah nak approvekan PL. so nak tau bole ke saya apply loan dlm CC limit sebelum buat sesi first appointment sebab kemungkinan PL cara biasa tak lepas. Terima kasih.


salam aishah..
dalam usaha nak join model ajit nie kita kena banyakkan bersabar...
mcm yang mujahid cakapkan, aishah kena jumpa en aziz bagi ceritakan masalah pl..
sekarang mmg susah nak jumpa en aziz so try email en aziz dulu tanya pedapat...
email en aziz,klu tak ada lah...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 08 Dec 2009, 22:16 
Offline

Joined: 21 Aug 2009, 12:07
Posts: 1
En Aziz,

Thanks... saya dah selesai sesi OD pada 26.11.2009. Skrg dah boleh start saving... alhamdulilah.. x terfikir blh saving sama dgn gaji.

terima kasih... :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 09 Dec 2009, 00:23 
Offline

Joined: 01 Dec 2008, 22:33
Posts: 11
en aziz,

saya nak request utk fisrt appointment. saya ada sms kak lin dan diberitahu dec & Jan en aziz x de kekosongan utk slot apptmnt.bgmn pun sblm tu saya da 2x sms utk request appimnt tapi kak lin minta apply CC or PL dulu nak tgk lepas ke tak sbb slm ni poor ccris record. masa tu bulan 7. saya cuba apply dan mmg takde 1 pun PL saya yg lulus. skrng saya apply semula PL, dah ada 3 bank yg da lulus kan.2 bank da disburse duit. 1 lagi approve dan blum disburse lagi. komitmen saya skrg da cukup tinggi, skrg PL yg da approve tu saya perlu bayar balik guna duit yg saya dapat tu.kalo saya x dapat 1 appntnt secepat mngkin nanti kemungkinan jumlah modal utk buat plan ajit x cukup. kalo bole saya nak dapatkn appntmt first dahulu utk kontrol path sy for the next 2 - 3 month. loan yg approve tu pun jumlah dia separuh shj yg di approvekan dari jumlah yg saya apply. kalo saya reject loan ngan bank yg belum disburse tu kemungkinan future x dpt di approvekan sebab komitmen kad kredit saya makin bertambah setiap bulan. saya tgh pening ni untuk cover balik bayaran untuk PL tu. kalo PL tu da convert jadi OD mungkin selamat skit duit PL dari habis untuk byr semula PL sahaja. macam mana saya nak buat sekarang en. aziz? saya da email PFF saya pada 031209, dan sms kak lin utk request appntmnt hari yg sama. saya faham en aziz mungkin perlu ambil masa untuk kaji PFF saya dan method utk bantu sy selesaikan maslah sy yg high komitmen ni, tapi macammana dgn PL saya tu skrg?

1. sekarang ni saya perlu maintain payment bulanan byrn balik ke pihak bank untuk 2 bank yg da disburse tu yg mana saya da x boleh buat ape2 lagi.
2. PL bank lain yg masih belum disburse tu bgmn? saya perlu request utk disburse atau reject shj approval tersebut dan apply semula kemudian nanti setelah dapat fisrt appnt ngan en aziz?
3. atau pun duit PL yg saya dpt tu saya settlekan dulu hutang kad kredit so min payment yg saya perlu setiap bulan utk kad kredit akan kurang dan apply lagi PL ngan bank lain kemudian selepas dpt first appnt ngan en. aziz? saya
keje swasta, bank yg saya bole apply PL adalah limited.

saya harap sgt reply dari en aziz sebab saya skrg tak tau nak buat macmmana. terima kasih en. aziz.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 09 Dec 2009, 05:54 
Offline
Site Admin

Joined: 10 Mar 2008, 00:37
Posts: 167
Salam asiah,

Ini salah satu masalah kenapa saya tak panggil those yg "high commitment" utk 1st appointment. Benar, usaha Sdri begitu bersungguh tetapi banyak lagi "groungwork" dan homework yg perlu dibuat. Penyelesaian masalah Sdri amat rumit dan memerlukan penilitian dan pengawasan yg serious. Sdri adalah salah satu kes ICU. Banyak kes2 ICU yg pernah saya bantu begitu mendukacitakan. Ketahanan mental dan stamina kesemua kes2 ICU "sucks". Bagaimanapun masa dan ruang tidak menyokong dan membantu saya dan Sdri. Nasihat saya di sini mungkin Sdri boleh menyelesaikan kad2 kredit terlebih dahulu dan baki boleh simpan utk "back-up". Bagaimanapun bagi penyelesaian dan penyediaan pelan yg menyeluruh, itu persoalam yg lain. Sayangnya ketika ini perkara yg saya ingin lakukan tidak boleh saya laksanakan. Bukan senang nak senang tapi senang nak susah.

aziz cfp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 09 Dec 2009, 19:55 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
Mujahid wrote:
Yang penting buat appointment dulu. En Aziz akan bagi advice yg terbaik utk client dia. Don't worry


salam..
aku pun sokong 100%..better jumpa atau email en aziz dulu


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 09 Dec 2009, 23:04 
Offline

Joined: 01 Dec 2008, 22:33
Posts: 11
en aziz,

kalo macam tu bole ke saya convert semua loan saya kepada OD. skrg ni cash in hand ada dalam 28K. tgh apply loan ngan bank lain lagi dlm 20K. credit card saya outstanding cuma dlm 12,000. lain2 loan kereta, loan instalment guna crdt card (0% intrest n bayar kredit kad tersebut full setiap bulan) dan personal loan yg baru. hutang husband saya, masih pending untuk di settlekan (as case da refer ke insolvensi). so saya convert loan ke OD pastu guna untuk bayar kad kredit bole ke? macammana nak tau saya da bole dipanggil untuk dapatkan first appointment sebab saya masih perlu jumpa en aziz untuk merancang kewangan saya. saya perlu request untuk dptkan appointment 3-4 bulan lebih awal ke? terima kasih.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 22 Apr 2010, 14:06 
Offline

Joined: 09 Apr 2010, 15:43
Posts: 1
Assalamualaikum,

Syukur alhamdulillah setelah menunggu lebih 6 bulan, baru sebentar tadi selesai "sign" OD loan agreement. insyaAllah dalam 10 hari bekerja, facility OD dapat digunakan dan saya akan sms kak lin untuk appointment OD..see u en.aziz n the geng..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 23 Apr 2010, 10:18 
Offline

Joined: 29 Dec 2009, 10:34
Posts: 19
Congatulations Muha..welcome to our club...semoga tabah dengan segala dugaan yang bakal mendatang....saya pun tgh sabar menunggu appointment CMS1 ni...agak2nya apakah action yg di ambil masa CMS1 ni ye????geng2 yang dah lama...bagilah clue2 skit kat kita ni... :lol:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Appointment OD
PostPosted: 09 May 2010, 12:07 
Offline

Joined: 09 May 2010, 11:56
Posts: 1
salam.. saya dengar pasal azizcfp ni melalui anak sausara. dia dah blh smpn dui belasan ribu dalm 7 bln. apa saya perlu buat untuk sertainya?

saya nak sngt join..


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group